Strava, Zdraví

Magnesium: jaká forma hořčíku je pro vás nejvhodnější?

Hořčík je minerál, který se podílí na řadě důležitých procesů v těle. Mezi ně patří například produkce energie, metabolismus glukózy, regulace stresu, metabolismus kostních minerálů, kardiovaskulární regulace a aktivace vitaminu D.

Magnesium: jaká forma hořčíku je pro vás nejvhodnější?

Pro lidi s nízkým příjmem hořčíku z potravin jsou doplňky hořčíku vhodným způsobem, jak uspokojit jeho potřebu. Navíc mohou tyto doplňky prospívat zdraví mnoha způsoby, od zlepšení krevního cukru a regulace krevního tlaku až po snížení příznaků úzkosti.

Doplňky stravy s hořčíkem jsou pro mnoho lidí chytrou volbou, jejich nakupování však může být matoucí proces. Existuje totiž několik forem hořčíku, z nichž některé mohou být lepší pro léčbu určitých příznaků a zdravotních stavů než jiné.

Tento článek popisuje nejběžnější formy hořčíku a vysvětluje jejich výhody a nevýhody. Po přečtení článku si budete moct vybrat ten nejlepší doplněk hořčíku pro své zdraví.

Oxid hořečnatý 

Oxid hořečnatý je jednou z nejběžnějších forem hořčíku, která  se nachází v doplňcích stravy. Nejčastěji se s ním můžete setkat ve volně prodejných magnesiových šumivých tabletách. Ty se čím dál častěji používají ke krátkodobé úlevě od nepříjemných trávicích potíží, jako například pálení žáhy a zácpy.

Přesto, že může tato forma hořčíku pomoci zlepšit některé potíže, jeho vstřebatelnost je velmi nízká a nedokáže tak zajistit doplnění potřebné denní dávky. Nevýhodou jsou také vedlejší účinky,  mezi které patří například průjem.

Magnesium citrát 

Magnesium citrát je oblíbená forma hořčíku složená z hořčíku a citrátových iontů. Běžně se používá v doplňcích stravy, včetně multivitamínů, a je pro tělo biologicky dostupnější ve srovnání s oxidem hořečnatým.

Doplňky obsahující magnesium citrát mohou být přínosné pro lidi se zdravotními problémy, jako je úzkost, osteoporóza, vysoký krevní tlak a zvýšené hladiny cukru v krvi. Díky svému přirozenému projímavému účinku se také někdy používá k léčbě zácpy.

Glycinát 

Glycinát hořečnatý je velmi dobře vstřebatelná forma hořčíku vyrobená z hořčíku a aminokyseliny glycinátu. Je účinný při léčbě nízkých hladin hořčíku, bývá dobře snášen a je menší pravděpodobnost, že způsobí vedlejší účinky v podobě zažívacích potíží.

Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s depresí a výzkumy ukazují, že doplňky hořčíku by mohly být přirozeným způsobem, jak bojovat s příznaky deprese. Pokud se léčíte s tímto duševním onemocněním, vždy se nejdříve poraďte se svým lékařem.

Taurát

Pokud hledáte způsob, jak přirozeně snížit úzkost, typ hořčíku vyrobený kombinací hořčíku a formy aminokyseliny taurinu, může být vhodným doplňkem.

Studie také zjistily, že je acetyltaurát hořečnatý tělem rychle absorbován a snadno prochází do mozku. Díky tomu pak může mít neuroprotektivní vlastnosti. Přesněji řečeno může pomoci předcházet poškození a zhoršování mozkové tkáně.

Malát hořečnatý 

Jedná se o formu hořčíku, která je vytvořena kombinací hořčíku s kyselinou jablečnou, to je sloučenina přirozeně se vyskytující v určitém ovoci a zelenině. Malát hořečnatý má velmi dobrou vstřebatelnost a některé výzkumy naznačují, že by mohl mít u lidí s fibromyalgií vlastnosti zmírňující bolest.

Potřebujete doplněk hořčíku?

Ačkoli skutečný nedostatek hořčíku je vzácný, mnoho lidí tuto základní mikroživinu konzumuje nedostatečně. Pokud tedy vaše strava obsahuje málo potravin bohatých na hořčík, to je například zelenina, fazole, semena, může být doplněk hořčíku vhodnou volbou.

Nedostatek hořčíku v krvi může také nastat u lidí, kteří užívají určité léky, například na snížení hladiny cukru v krvi, nebo u lidí s určitými zdravotními problémy, jako je Crohnova choroba a celiakie.

Výzkumy také ukazují, že doplňky hořčíku mohou být přínosem pro lidi s diabetem 2. typu, s vysokým krevním tlakem, migrénami a psychickými problémy, jako jsou úzkosti a deprese. Kromě toho mohou doplňky pomoci podpořit klidný spánek, zdraví kostí a přirozenou reakci na stres.

Pokud máte zájem o suplementaci hořčíku, zvažte také konzultaci se svým lékařem, který vám poradí nejen správný typ hořčíku, ale i optimální dávkování.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.