Zdraví

Pečujte o své klouby i v zimním období

Pečujte o své klouby

Zimní období, zvláště chladné počasí, může způsobit bolavé klouby, především kyčle, kolena a kotníky, což následně ztěžuje i každodenní běžné činnosti. 

Pro začátek je důležité pochopit, proč se tomu tak vůbec děje. 

Důvodů existuje hned několik. Chlad přirozeně způsobuje, že jsou svaly napjatější a ztuhlejší. Toto napětí pak vede k menší pohyblivosti a pružnosti v kloubech. Některé studie také spojují změny v kloubech se suchým vzduchem, změnami baromatrického tlaku a dalšími problémy souvisejícími se zimou.

Pokud jste připraveni bojovat proti zimním bolestem, zde je pár z užitečných a osvědčených tipů, jak se jim vyhnout.

Pečujte o své klouby

1. Buďte v pohybu 

Nejen v létě, ale i v zimních měsících je důležité udržovat své tělo aktivní. 

Je přirozené, že v zimě jsme méně motivovaní a máme větší sklony zůstávat doma u krbu a Netflixu.

Zkuste odolat domácímu pohodlí a vyzkoušejte vnitřní plavání, strečink s jógou, pilates nebo rychlou chůzi. I nízká nárazová aktivita udrží vaše klouby zdravé. 

2. Zdravá vyvážená strava 

Ruku v ruce se zimou často přichází přibírání na váze. Během svátků mají zdravé stravovací návyky tendenci sklouznout a pár kilo nahoře je co by dup. I malá nadváha se začne projevovat na kolenech a dalších kloubech. 

Snažte se proto dodržovat zdravou pestrou stravu po celý rok a nepodléhat nástrahám, které na nás číhají na každém kroku. 

Přispět můžou také potraviny bohaté na vitamín C a D, kvalitní bílkoviny a tuky, zejména omega 3 mastné kyseliny z tučných mořských ryb.

3. Teple se oblečte 

Ano, zní to jako rada, kterou nám stále vštěpují rodiče a prarodiče. V tomto případě mají ale pravdu. V zimním období je opravdu potřeba dostatečně teplé oblečení.  Studené prsty na rukou a nohou mají tendenci více pociťovat bolest, ať už je hlavním viníkem bolest kloubů či ne.

4. Uklidněte své smysly

V krátkých zimních dnech se lidé cítí mnohem více sklesle, unaveně, někdy až depresivně. Více se soustředí na své bolavé klouby a nepohodlí s tím spojené.

Jedním způsobem, jak uklidnit svou mysl, je pečovat nejen o svou psychickou stránku, ale také praktikovat zimní péči o tělesnou schránku.

Někteří lidé nacházejí útěchu v používání krémů a mastí proti bolesti kloubů a svalů. Ne vždy poskytnou skutečnou úlevu od bolesti, přináší ale pocit, který vám může být příjemný.

Podobně může působit teplá koupel a uklidňující vůně, které pomohou uvolnit svaly a napětí v těle.

5. Pijte dostatečně 

Stejně jako v letních měsících je důležité dodržovat pitný režim i v zimě. 

V zimě se díky suchému vzduchu cítíte dehydratovaní, unavení a rozbolavělí.

Pokud nejste fanouškem čisté vody, popíjení teplého čaje je skvělý způsob, jak se hydratovat. Vývar z kostí a polévka je další skvělou hydratační možností.

6. Doplňky stravy 

Vhodnou volbou,  jak se vyhnout bolestem kloubů nebo ji alespoň zmírnit, je obohatit svoji stravu o doplňky stravy. Než se však pustíte do jejich nakupování, ujistěte se u svého lékaře, zda vaše bolesti jsou způsobeny pouze chladným počasím. Pokud je příčinou pouze chlad, doporučuje se doplnit do stravy účinné látky jako je glukosamin, chondroitin, žraločí chrupavky či jiné.

Pečujte o své klouby

Je všeobecně známo, že zima kloubům neprospívá. Proto nepodceňujte jejich péči, dopřejte sobě i kloubům teplo, zdravou vyváženou stravu a kvalitní doplňky stravy, které pomohou předejít nepříjemným pocitům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.