Cvičení

6 sportů pro efektivní spalování kalorií

S blížícím se létem byste rádi doladili svou letní formu? Nebojte, ještě není pozdě. Jedním z nejlepších způsobů je začlenit do svého tréninkového plánu aktivity zaměřené na podporu kardiovaskulární systém. Budete při nich nejen spalovat kalorie, ale také zvyšovat svou vytrvalost a posilovat svaly

Kardio tréninky nemusí být jen o nepříjemné dřině a potu, najděte si ten sport, který vás bude bavit a nebudete ho dělat jen za účelem hubnutí. Díky tomu u cvičení zůstanete déle a bude vás to motivovat do dalších tréninků

Nejdůležitější je pravidelnost a vytrvalost. Opakujte cvičení alespoň 2–3× týdně. Nebojte se aktivity střídat. Časem si vytvoříte zdravý návyk a cvičení se stane součástí vašeho každodenního života.

Rozhoduje několik faktorů

Pro dosažení úbytku váhy je důležitá celá řada faktorů, včetně stravy. Začněte třeba tím, že si budete připravovat komplexní jídla s dostatkem bílkovin, tuků i sacharidů a zařadíte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Vyhněte se příliš zpracovaným potravinám a slazeným nápojům. 

Pro větší podporu spalování můžete vyzkoušet některý ze spalovačů. Podpoří váš metabolismus a urychlí hubnutí. Ale nezapomínejte, stále zůstává klíčový pohyb. Gaučingem toho moc nespálíte.

1. Švihadlo

Neberte švihadlo pouze jako nostalgickou vzpomínku na dětství. Aktuálně nabývá na popularitě převážně na sociálních sítí, kde se objevují videa různých sestav. Při tréninku takové sestavy úplně zapomenete, že vašim původním cílem bylo spalování kalorií. Skákání přes švihadlo má ale kromě zábavy i mnoho benefitů – zlepšení kondice, posílení svalů na pažích, nohou, hrudníku a ramenou

Za 30 minut skákání může žena vážící 80 kg spálit průměrně 400 kalorií!

2. Běhání

Běh je široce uznáván jako jedna z nejúčinnějších aktivit pro spalování kalorií. Kromě toho, že vám pomůže získat lepší kondici, má také řadu dalších výhod. Zlepšuje flexibility, zvyšuje vytrvalost a uvolňuje endorfiny, což vám přinese lepší náladu a motivaci pokračovat v tréninku. Pokud začínáte s během, je důležité začít pomalu a postupně zvyšovat intenzitu. Pro zábavnější tréninky můžete vyzkoušet různé intervaly nebo indiánský běh.

Během jedné hodiny běhu můžete spálit mezi 500 až 900 kaloriemi.

3. Chůze:

I když chůze nepatří mezi nejefektivnější způsoby spalování kalorií  je to velmi účinná aktivita pro udržení aktivity a spalování energie. Je vhodný pro lidi všech věkových kategorií a úrovní kondice, protože je šetrná ke kloubům a snadno se přizpůsobuje individuálním potřebám. Pravidelná chůze vám může přinést významné zdravotní a kondiční benefity, včetně posílení svalů, zlepšení kardiovaskulárního systému a snížení rizika mnoha chorob.

Při chůzi rychlostí kolem 6 km/h můžete spálit zhruba 400 kalorií za hodinu.

4. Cyklistika:

Čerstvý vzduch, příroda a objevování nových míst. To vše vám nabídne cyklistika a ještě při tom spálíte pěknou porci kalorií. 

Při běžné jízdě na kole můžete spálit přibližně 400 až 600 kcal za hodinu, v závislosti na rychlosti jízdy a terénu. V rychlejším tempu a kopcovitém terénu to může být klidně i kolem 800 kcal za hodinu.

5. Plavání:

Plavání je skvělé komplexní cvičení, které zapojuje mnoho svalových skupin a zlepšuje kardiovaskulární kondici. Je velmi šetrné k tělu a proto je ideální pro lidi s omezenou pohyblivostí, bolestmi kloubů nebo nadváhou či obezitou. Další benefity zahrnují zlepšení průtoků krve a kapacity plic.

Při plavání můžete spálit přibližně 400 až 800 kcal za hodinu, v závislosti na intenzitě plavání a použité technice.

6. In-line bruslení:

Bruslení je skvělým způsobem, jak aktivně trávit teplé letní dny a posílit u toho svaly nohou a spálit kalorie. In-line se svou náročností přibližují běhu a ještě u nich zlepšíte svou rovnováhu a koordinaci.

Při in-line bruslení můžete spálit přibližně 500 až 700 kcal za hodinu.

Co si z toho vzít?

Kardio a vytrvalostní cvičení jsou jedny z nejefektivnějších cest k úspěšnému spalování kalorii a zlepšení celkového zdraví. Tyto aktivity vás budou bavit a jako třešničku na dortu u toho budete posilovat svaly, zlepšíte si koordinaci a psychickou pohodu. Nezapomeňte mít pod kontrolou i správně vyvážený jídelníček a dostatek odpočinku. Předejdete tím přetrénování, zranění nebo úbytku svalové hmoty. 

A nezapomeňte, děláte to pro sebe.

Zdroj: https://aaatrener.cz/spalene-kalorie-pri-aktivitach/

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.