Nákupní rádci

Jak vybrat ribstole, žebřiny?

Stejně jako u jakéhokoliv jiného výrobku, i u ribstolí a hrazd existují kvalitativní rozdíly, na které je dobré při výběru dávat pozor. V první řadě se změříme na materiál:

Žebřiny a jejich materiál

Při výběru žebřin je první otázka, kterou si položíte, zda zvolíte dřevěné ribstole, nebo kovové ribstole. Nejodolnější ribstole jsou kovové, snesou větší zátěž, takže na ně můžete bez obav montovat závěsné systémy, či cvičit s velkou přídavnou zátěží. Z hlediska estetického jsou nejlepší ribstole s nerezovými příčkami.

Největší rozdíly jsou mezi ribstolemi dřevěnými.

Na trhu najdete ribstole v horší i lepší kvalitě materiálů a provedení dle výrobců, kteří nabízejí žebřiny z masivu, nebo levnější verze z překližky. Cena překližkových ribstolí je pochopitelně nižší, jsou ale náchylnější na poškození a nemají tak hladký povrch což vadí hlavně u příček, kde se snižuje komfort při cvičení.  

Nejlevnější verzí jsou žebřiny jejichž bočnice jsou z překližky. Nevýhodou je ne tak hladký povrch a náchylnost na „třepení“ materiálu. Nevhodné jsou i bočnice, které jsou vyrobeny z jednoho kusu prkna, s vyvrtanými a zacpanými suky. Taková bočnice je tvarově nestálá a má tendenci se časem „kroutit“. Kvalitnější ribstole mívají bočnice z borovicové laťovky, která je odolná, tvarově stálá a působí esteticky.

Tvar, materiál a uchycení příček

Rozlišujeme tvar příček. Kulaté příčky najdeme spíše u levných ribstolí. Jsou méně komfortní na úchop a také mají menší nosnost. Mnohem lepší jsou příčky oválného tvaru, jejich pevnost je vyšší a lépe se drží.

  • Dále rozlišujeme materiál příček. Levnější ribstole mají příčky z borovice, překližkový profil, nebo buk. Tyto materiály jsou sice levnější, ale také mají řadu nevýhod – nejsou tak pevné a jsou křehké. Kvalitní příčky jsou vyrobeny z jasanového dřeva, které je pevné a pružné. Tento materiál se používá i na profesionální ribstole do škol a tělocvičen, nebo na bradla.
  • Levnější ribstole mají kotvení příček řešené otvorem skrz bočnici a jejich přišroubováním. Nevýhodou tohoto řešení je vrzání ribstole po čase. Pracnějším, ale podstatně lepším a truhlářsky čistším řešením u kvalitních ribstolí je vyfrézování otvoru do 90% hloubky bočnice ribstole. Do těchto otvorů jsou pak vlepené příčky. Jedná se o truhlářsky čisté a 100% řešení které zamezí vrzání ribstole.

Pokud chcete na ribstole věšet hrazdy, závěsné systémy a jiné doplňky, kvalitní ribstone jsou nutností. U kovových ribstolí rozhoduje o jejich životnosti způsob ošetření před vlastním lakováním a typ povrchové úpravy (obyčejná barva, vypalovaný komaxit apod.). Nejlepší s ohledem na povrchovou úpravu jsou ribstole s nerezovými příčkami, jsou ale také nejdražší.

Žebřiny a jejich rozměry

Nejčastěji prodávaný rozměr ribstolí pro domácí použití je 240×80 cm, případně 250×90 cm. Ty umožňují vyvěšení i vyššímu člověku a zpravidla na ně dobře pasují i přídavné hrazdy apod.. Ostatní rozměry ribstolí je dobré volit s ohledem na výšku stropu, prostor v interiéru, výšku člověka a možné zavěšení hrazd, bradel a podobně.

Pokud máte na rozměry speciální požadavky, lze si objednat i atypické ribstole na míru.

Ukotvení ribstole

U levnějších ribstolí je jen do hrany bočnice našroubován samořeznými šrouby uchycovací plech a ten pak uchycen do zdi. Na tyto ribstole není vhodné zavěšovat doplňkové hrazdy a podobně.

U kvalitnějších ribstolí je lakovaný kovový „L“ profil (viz obrázek) uchycen skrz bočnici vratovým šroubem do předvrtaného otvoru a druhou částí do zdi. Součástí jsou i ochranné „čepičky“ zaručující dokonalý vzhled celého kompletu.

Na žebřiny lze dokoupit řadu doplňků které zvyšují jejich využitelnost a umožňují procvičení celého těla.

  • závěsné lavičky
  • hrazdy
  • bradla
  • závěsné systémy a TRX
  • a další doplňky..

Před koupí doporučujeme vždy pozorně sledovat, zda je vámi zvolené příslušenství vhodné pro danou ribstol.  

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.