Cardio trenažéry

Výška sedla na rotopedu, či cyklotrenažéru

Při koupi rotopedu, či cyklotrenažéru online je vždy nevýhoda, že si daný model nemůžete vyzkoušet na živo. Pokud máte vyšší postavu, ne každý rotoped je pro vás vhodný. I přesto že výrobce uvádí, že trenažér vyhovuje téměř na každého a postavu člověka i 190 cm, v reálu to nemusí být úplně pravda.

  • Jeden z důvodů může být i to o, že každý má trochu jinou délku nohou vůči celkové výšce postavy a ne všichni lidé měřící např. 190 cm mají tedy stejnou délku nohou. Rozdíly mohou být poměrně velké.
  • Svou roly také může hrát váš požadavek, jak hodně chcete mít pokrčenou/nataženou nohu při šlapání na trenažéru.
  • A ačkoli lze trenažér ve 14-ti denní lhůtě vrátit, je lepší se této nepříjemnosti vyhnout. Co všechno je tedy potřeba pohlídat při výběru nového stroje?

Celková ergonomie rámu

Zaměřte se základní ergonomii rámu, která může být u některých neznačkových a levných výrobků nepřirozená a optimální posed pak ani nastavit nelze, tak rozsahy nastavení sedla a řídítek.  Čím více nastavení cyklotrenažér má, tím lépe jej přizpůsobíte vašim požadavkům.

Jste vyšší postavy a nevíte, zda vám stroj bude vyhovovat ?

Pokud měříte přes 180 cm, nebo jste přesně na hranici výšky uvedené výrobcem a chcete mít jistotu, že na vás trenažér bude vyhovovat, i zde je řešení.

U rotopedů a cyklotrenažérů se často udává možný rozsah nastavení vzdálenosti sedlo-pedál, který daný model umožňuje. Jedná se o vzdálenost od horní hrany sedla, k ose pedálu s klikou, v linii se sedlovou trubkou.

A té by měla odpovídat vaše „délka vnitřní nohy“. Doporučujeme tedy přeměřit si vnitřní délku nohy a porovnat ji s uvedeným rozsahem nastavení cyklotrenažéru.

A jak tuto „délku vnitřní nohy“ na sobě zjistíte ?

Pro účel výběru rotopedu/cyklotrenažéru se měří následovně:

  • postavíte se na boso zády ke zdi
  • vložíte si do slabin, co nejvýše to jde, knihu nebo jiný předmět široký cca 5 cm
  • změříte délku od horní hrany knihy kolmo k zemi

To je tzv. délka vnitřní nohy.

Pokud k této délce připočtete 5% získáte hodnotu, které by měla odpovídat vzdálenost sedlo-pedál u trenažéru pro téměř plné propnutí nohy při šlapání (což ale ne každému musí vyhovovat, zde si uvědomte jaké nastavení používáte např. na svém jízdním kole.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.