Strava, Zdraví

Jak grilovat zdravěji?

Zdravé grilování

Co by to bylo za léto bez grilování s přáteli a rodinou. Mnoho lidí si stále myslí, že grilování je zdravé a často i dietní. Ne vždy to tak ale je, a to díky určitým potravinám a postupům. Například grilování červeného maso je spojováno se vznikem rakovinotvorných látek.

Grilování

To ale neznamená, že se musíte grilování vzdát. Trochu přípravy, kreativity a výběru zdravého jídla může opravdu udělat grilování zdravým.

Přečtěte si osvědčené tipy pro grilování.

Udržujte gril čistý 

Nedovolte, aby se spálené usazeniny na vašem grilu přenesly do vašeho jídla. Vždy než začnete grilovat, zkontrolujte, zda je váš gril čistý. Aby byl gril dostatečně čistý, použijte drátěný kartáč. Poté jej otřete hadříkem nebo papírovou utěrkou, abyste měli jistotu, že se do jídla nedostanou žádné štětiny z kartáče.

Nepřipalujte

Pokud vystavíme potraviny bohaté na bílkoviny, jako je maso, drůbež a ryby, vysoké teplotě vznikají heterocyklické aminy. Kouř, který vzniká připalováním tuku z masa, obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky. Obě tyto skupiny chemikálií mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti.

Tvorbu heterocyklických aminů a polycyklických aromatických uhlovodíků můžeme omezit několika způsoby: zbavit maso viditelného tuku a kůže, používat kvalitní marinády, neotáčet maso vidličkou – propichováním masa dochází k odkapávání šťáv na uhlí a vzniku nežádoucích látek.

Marinujte

Marinováním masa chvíli před grilováním snížíte tvorbu potenciálních karcinogenů. Zároveň bude vaše maso díky marinování křehčí a chutnější. Pokuste se vyhnout kupovaným marinádám (polotovarům) a raději si připravte svoji vlastní. Receptů na zdravé marinády je spoustu.

Grilujte ovoce a zeleninu 

Grilování ovoce a zeleniny je skvělý nápad a velmi se hodí jako příloha k masu nebo rybě. Asi není potřeba připomínat, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny prospívá našemu zdraví v mnoha ohledech – snižuje riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody, obezity a některých typů rakoviny.

Ale pro grilování je nejdůležitější, že se na grilovaném ovoci ani zelenině netvoří škodlivé heterocyklické aminy ani polycyklické aromatické uhlovodíky. A jaké ovoce a zelenina se nejvíce hodí na grilování? Zkuste rajčata, cibule, papriky, cuketa, lilek, ananas, mango, jablka nebo hrušky.

Dodržujte správnou hygienu

Syrové maso, drůbež a mořské plody uchovávejte vždy odděleně od zeleniny a jiných potravin. Ke kontrole vnitřní teploty grilovaného masa, drůbeže a mořských plodů používejte potravinářský teploměr. Grilovaná jídla pokládejte na čisté talíře, nikdy ne na ty, na kterých bylo syrové maso.

Závěr

Vzhledem ke všem možným rizikům, které nás při grilování čekají, není tento způsob přípravy úplně nejzdravější. Pokud však budete dodržovat zásady, které zde zmiňujeme, není občasná konzumace grilovaných pokrmů příliš nebezpečná. Jako vždy je potřeba mít na paměti „všeho s mírou”.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.