Banana bread je jedním z těch receptů, které vás vždycky potěší svou jedinečnou chutí a vůní. A co když vám řekneme, že pro vás máme ještě zdravější verzi této dobroty? Ano, slyšeli jste správně! Tento recept na banana bread je plný bílkovin, díky přidanému proteinu, a obsahuje i kousky čokolády, které budou překvapením pro každého strávníka.
Z tohoto množství budeme mít 10 kousků chlebíčku s nutričními hodnotami: 265 kcal, 7 g bílkovin, 29 g sacharidů a 12 g tuků. To považujeme za skvělý základ zdravé svačiny a když chlebíček doplníte jogurtem nebo tvarohem, stane se z toho plnohodnotná svačina.
Ingredience:
- 4 zralé banány
- ¼ hrnku vody
- ⅓ hrnku oleje (možný i kokosový olej)
- 2 hrnky špaldové celozrnné hladké mouky
- 1 a ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce skořice
- 100 g čokolády (my jsme použili hořkou a bílou)
- 1 odměrka proteinu
- (na ozdobení banán a ořechy – není nutné)
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a připravte si formu na chlebíček pečení, kterou vyložte pečicím papírem, nebo vymažte a vysypte moukou.
- Banány oloupejte a rozmělněte vidličkou v míse, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přidejte vodu a olej a dobře promíchejte.
- Do banánové směsi přidejte zbytek ingrediencí – špaldovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, protein a kousky čokolády. Pečlivě promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně rozloženy.
- Hotové těsto přendejte do připravené formy na pečení a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Můžete ozdobit rozkrojeným banánem a ořechy. Pečte v předehřáté troubě na horkovzduch 50 minut.
- Nechte banana bread vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ho opatrně vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tento banana bread je skvělou volbou pro zdravou svačinu plnou bílkovin. Skvělý je s jogurtem nebo tvarohem.
Přejeme dobrou chuť. Nezapomeňte svůj výsledek sdílet na Instagramu a nebojte se nás v příspěvku nebo story i označit – rádi vás přesdílíme!