Strava, Zdraví

Jak poznáte nedostatek vlákniny?

Jak poznáte nedostatek vlákiny?

Vláknina je často podceňovaná, ale přesto velmi významná složka potravy. Její konzumace pozitivně působí na náš zdravotní stav. Pomáhá při hubnutí, podporuje zdraví střev, snižuje riziko vzniku cukrovky, rakoviny tlustého střeva a srdečních chorob.

Zároveň také příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Proto je vláknina důležitou součástí výživy.

Jak poznáte nedostatek vlákniny?

Co je vláknina? 

Vláknina je směs nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů, která je obsažena zejména v celozrnných výrobcích, luštěninách, ovoci, zelenině, ořechách a semínkách.

Mnoho lidí si myslí, že ovoce a zelenina jsou nejbohatším zdrojem vlákniny. Není tomu ale tak, celozrnné výrobky jsou v porovnání se zeleninou na vlákninu o dost bohatší.

Dle doporučení by měl dospělý člověk přijmout až 30 g vlákniny za den, realita je však taková, že průměrný Čech zkonzumuje zhruba poloviční množství.

Jak ale poznáte, že máte vlákniny nedostatek?

1. Trpíte zácpou

Zácpa je jedním z nejviditelnějších příznaků, které můžete mít, pokud nepřijímáte dostatek vlákniny. Vláknina funguje ve střevě tak, že absorbuje vodu, což vede ke změkčení stolice, a tedy i k snazšímu vyprazdňování.

Pokud vás opakovaně trápí zácpa, snažte se postupně přidávat vlákninu do každého jídla. Zkusit můžete například ovesné vločky s ovocem, sendvič s celozrnným chlebem nebo krekry se semínky. K obědu můžete zvolit celozrnné těstoviny nebo luštěniny.

Nezapomeňte na to, že s vyšším příjmem vlákniny je důležité zvýšit i pitný režim.

2. Hlad po jídle 

Dalším příznakem nedostatku vlákniny může být brzký hlad po jídle. O vláknině je známo, že se rozkládá pomalu a postupně. Díky tomu se i váš žaludek vyprazdňuje pomaleji, což přispívá k pocitu sytosti.

Naopak jídla s nízkým obsahem vlákniny se rychleji tráví, a proto po nich máte brzy hlad.

3. Vysoký cholesterol 

Je prokázáno, že vláknina, konkrétně rozpustná (absorbující vodu), pomáhá snižovat cholesterol tím, že omezuje jeho vstřebávání do krve. Odstraňuje ho z těla dříve, než se usadí v cévním řečišti.

O důvod víc obohatit svůj talíř potravinami bohatými na rozpustnou vlákninu. Tu najdete především v ovsu, ječmenu, fazolích a psyliu.

4. Hemoroidy

Hemoroidy jsou nateklé, bolestivé žíly v nejnižší části konečníku. Mají tendenci se vyvíjet, když tlačíte během stolice. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny pomáhá změkčit stolici, zvýšit objem stolice a zkrátit dobu, kterou potrava tráví v tlustém střevě, což má za následek snadnější průchod.

5. Unavenost a malátnost 

Další výhodou vlákniny je, že pomáhá vyrovnávat hladinu v cukru v krvi. Díky pomalejšímu trávení, ke kterému dochází po jídle bohatém na vlákninu, se i glukóza v potravinách tráví pomaleji. To pomáhá předcházet nejen výkyvům hladiny cukru v krvi, ale i vaši energetické hladině.

Pokud se tedy často cítíte unavení, pomalí a málo výkonní, je pravděpodobné, že budete potřebovat více vlákniny v jídle.

6. Hůře se vám hubne 

Jak již bylo zmíněno, konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny přispívá k pocitu sytosti a celkové spokojenosti. Pokud vaše strava obsahuje málo vlákniny, můžete neustále pociťovat hlad a chuť, což ztěžuje hubnutí.

Vláknina dodává vašim jídlům objem, aniž by zvyšovala množství kalorií. Díky tomu je hubnutí snazší a z dlouhodobého hlediska efektivnější.

Tip na konec 

Pokud nepatříte mezi milovníky ovoce a zeleniny, nebo nejste fanoušky celozrnných výrobků, doporučujeme vyzkoušet sladidlo z kořene čekanky. Čekankový sirup je novinkou na trhu sladidel a vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.