Strava, Zdraví

Zadržujete vodu v těle? Zjistěte proč

Proč zadržujete vodu?

Zadržování vody je poměrně častý problém, může to být ale i příznak některých onemocnění. Pouhá změna životního stylu může pomoci při redukci vody, pokud není zadržování vody způsobeno špatným zdravotním stavem.

Proč zadržujete vodu?

Co to je retence vody?

Retence, zadržování vody, nebo také edém, je otok v různých částech těla. Můžete zadržovat vodu v nohách, kotnících, chodidlech, nebo také na obličeji a rukou.

Je to způsobeno nahromaděním tekutiny v tělesných tkáních. K tomu dochází například při dlouhém sezení během pracovního dne, letu letadlem, hormonálních změnách během těhotenství a dokonce i při dlouhém stání.

V závislosti na příčině je možné otoky zmírnit. To lze buď změnami ve vaší stravě nebo zmírněním dlouhého stání a sezení během dne. Pokud jsou však otoky spojeny s jinými zdravotními problémy, je vhodné se obrátit na lékaře.

Pokračujte dál ve čtení a dozvíte se více o příznacích, příčinách, ale i tom, jak zadržování vody zabránit.

Příznaky zadržování vody

Retence vody může způsobit, že se budete cítit těžší než obvykle a následně i méně aktivní.

Mezi viditelnější příznaky může patřit například:

  • nadýmání, zejména v oblasti břicha 
  • oteklé nohy, chodidla a kotníky 
  • otoky břicha, obličeje a v oblasti boků
  • ztuhlé klouby
  • výrazné kolísání hmotnosti 

Co způsobuje zadržování vody? 

Zadržování vody může způsobit celá řada faktorů. Některé příčiny mohou být známkou špatného zdravotního stavu, zatímco jiné nemusí být vážné.

Příčiny zadržování vody mohou zahrnovat: 

  • Nedostatečný příjem tekutin – takový důvod se zdá být paradoxní, ale také logický. Pokud má tělo nedostatek vody v těle, začne reagovat jejím zadržováním.
  • Létání v letadle – je obecně známo, že změny tlaku v kabině a dlouhé sezení mohou způsobit, že vaše tělo zadrží vodu a následně vám otečou dolní končetiny. 
  • Příliš dlouhé stání nebo sezení – gravitace udržuje krev v dolních končetinách. Je tedy důležité se pravidelně pohybovat, dlouhé sezení přerušit vstáváním, aby krev cirkulovala. Pokud máte sedavé zaměstnání, naplánujte si čas na vstávání a krátké procházky. 
  • Nadměrná konzumace sodíku – požitím velkého množství kuchyňské soli, například ve zpracovaných potravinách. 
  • Určité léky – vedlejší účinek některých léků může způsobit retenci vody. Mezi tyto léky patří například chemoterapeutické léčby, některé léky proti bolesti, léky na krevní tlak, léky na Parkinsonovu chorobu, některé antikoncepční pilulky.
  • Srdeční selhání – k tomu dochází, když srdce nemůže účinně pumpovat krev. To může způsobit zadržování vody v těle.
  • Hluboká žilní trombóza (DVT) – otok především nohou může být způsoben DVT, což je sraženina v žilách. V tomto případě je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.
  • Těhotenství – otoky nohou v těhotenství jsou velmi obvyklé. V začátku těhotenství může za oteklé nohy zvýšená produkce hormonu progesteronu. Během těhotenství se navíc tělesné tekutiny zvyšují proto, aby vyživovaly ženu i dítě.
  • Nemoc ledvin – pokročilé chronické onemocnění ledvin může způsobit zadržování vody v pažích a nohou. K tomu dochází, když ledviny nejsou schopny filtrovat přebytečné tekutiny z těla a ty se následně hromadí.
  • Cirhóza jater – ta způsobuje zvýšený tlak v játrech a sníženou produkci bílkovin v játrech, což vede k retenci vody.
  • Menstruační změny – rozkolísané hormony během menstruačního cyklu jsou častou příčinou zadržování vody.

 

Léčba otoků 

Pokud se vaše tělo nevrátí přirozeně do normálního stavu a otoky delší dobu přetrvávají, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Ti obvykle léčí otoky léčbou jeho příčiny.

Lékař vám může doporučit jeden z těchto postupů, které vedou ke zmírnění otoků.

Diuretika 

Pomáhají odstranit přebytečnou sůl a vodu z těla močí.

Kompresní ponožky 

Kompresní ponožky jsou vyrobeny tak, aby vám těsně padly. Ze začátku může být jejich nošení nepříjemné, protože stlačují vaše nohy a zabraňují tak hromadění tekutiny. Můžete je zakoupit v obchodech se sportovním vybavením, lékárnách nebo na internetových obchodech.

Klidový režim

Dodržování klidového režimu je nesmírně důležité. Měli byste držet nohy zvednuté nahoře tak, aby se voda přesouvala nahoru.

Změna stravy 

Ty spočívají především v omezení příjmu sodíku, kdy by neměl být jeho příjem vyšší než 2 300 mg denně. Hlavním zdrojem sodíku je kuchyňská sůl, proto byste se měli vyhýbat zpracovaným potravinám a místo soli používat například bylinky nebo jiné koření.

Dále se doporučuje konzumovat potraviny bohaté na draslík a hořčík, ty mohou pomoci vyrovnat hladinu sodíku. Mezi tyto potraviny patří například banány, avokáda, rajčata, sladké brambory a listová zelenina, jako je špenát.

Prevence

Nejlepší prevencí je dodržovat vyváženou stravu a omezit potraviny s vysokým obsahem sodíku. Pokud máte pocit, že zadržujete více vody, pište si deník o tom, co děláte a jíte. To vám může pomoci zjistit příčinu otoků.

Zadržování vody je běžný zdravotní problém, který může být způsoben řadou faktorů, včetně stravy, menstruačního cyklu a genetiky. Výše uvedené postupy vám mohou pomoci ke zmírnění otoků. Vyzkoušet můžete také doplněk stravy proti zadržování vody.

Pokud však zadržování vody přetrvává, poraďte se se svým lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.