Zdraví

Správná výživa v těhotenství: Čemu se raději vyhnout? I.

Mezi potraviny, kterým je třeba se během těhotenství vyhnout, obvykle patří ty, které s sebou nesou riziko infekce. To jsou především nedostatečně tepelně upravené potraviny, syrové ryby nebo maso. Omezit byste měly ale i příjem kofeinu a zpracovaných potravin. 

Během těhotenství je důležité jíst kvalitní potraviny, abyste vyživily nejen sebe, ale i své nenarozené dítě. Možná se budete muset i vzdát některých svých oblíbených jídel, ale není to napořád. 

Naštěstí existuje i spousta potravin, které v těhotenství můžete jíst, nebo dokonce musíte, abyste zůstaly zdravé. 

Zde je výčet některých potravin a nápojů, kterým byste se měly vyhnout nebo je minimalizovat.

1. Ryby s vysokým obsahem rtuti

Rtuť je vysoce toxický prvek a může se vyskytovat ve znečištěných vodách. Ve větším množství může ovlivnit náš nervový systém, imunitní systém a ledviny. Může také způsobit vážné vývojové problémy u dětí, a to i při požití malého množství rtuti. 

Velké mořské ryby mohou akumulovat vyšší množství rtuti, tudíž je nejlepší se rybám s vysokým obsahem rtuti během těhotenství a kojení vyhýbat. Mezi ryby s vysokým obsahem rtuti patří žralok, mečoun, královská makrela, tuňák, marlín a další méně známé ryby.

2. Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové ryby 

Syrové ryby, zejména měkkýši, mají vysoké riziko, že budou obsahovat bakterie nebo viry, jako jsou noroviry, Vibrio, Salmonella a Listeria. Tyto paraziti jsou zdrojem infekčních onemocnění, které vznikají v důsledku požití kontaminované potraviny nebo vody.

Kontaminace Listerií je z těchto parazitů nejnebezpečnější a v naší zemi naštěstí vzácná. Plod nebo novorozenec se od matky může nakazit skrze placentu nebo během porodu. Následuje pak sepse, pneumonie či meningitida s vysokou mortalitou. 

Salmonella se přes placentu na plod sice nepřenáší a neohrožuje tak přímo dítě, problémy ale může způsobit zhoršený zdravotní stav matky. Při závažné a déle trvající dehydrataci, existuje riziko potratu. Stejně tak se projevuje i bakterie Vibrio a noroviry. 

Syrové ryby se mohou snadno nakazit během manipulace, skladování a zpracování, včetně uzení nebo sušení. Nejlepší prevencí je, se v těhotenství těmto potravinám úplně vyhnout.

3. Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso 

Konzumace nedostatečně tepelně upraveného nebo syrového masa může také zvýšit riziko infekce způsobené bakteriemi nebo parazity, včetně Toxoplasmy, E. coli, Listerie a Salmonelly.

Nákaza Toxoplasmosou je způsobena nejen konzumací nedovařeného masa, ale také požitím potravin, které jsou kontaminovány oocystami z koček. Vzhledem k tomu, že je parazit schopen proniknout placentou, může vést nákaza matky k závažnému poškození plodu. 

Většina dětí s infekcí nevykazuje při porodu žádné příznaky, později se však mohou objevit závažné poruchy jako mentální a psychomotorická retardace, ztráta zraku a sluchu.

Většina bakterií se vyskytuje na povrchu celých kusů masa, některé se ale mohou zdržovat i uvnitř svalových vláken. Celé kusy masa, jako je svíčková nebo rib eye steak z hovězího, jehněčího a telecího masa, jsou velmi riziková ke konzumaci, pokud nejsou zcela tepelně upraveny. 

Nakrájené maso, včetně masových placiček, hamburgerů, mletého masa, vepřového masa a drůbeže, není nikdy bezpečné jíst syrové nebo nedovařené. 

4. Zpracované maso

Párky v rohlíku, lunchmeaty a jiné zpracované maso se také může během zpracování nebo skladování snadno nakazit různými bakteriemi. Uzená masa nejsou tepelně upravená a tak je nákaza poměrně snadná. 

Zpracované maso může navíc obsahovat vysoké množství sodíku a nezdravých tuků, což není v těhotenství úplně žádoucí. 

Nejlepší je vyhnout se lahůdkám a zajistit, aby zpracované maso, které vaříte, bylo dostatečně propečené. 

5. Syrová vejce 

Syrová vejce mohou obsahovat bakterii Salmonellu. Příznaky infekce salmonelou zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, žaludeční křeče a průjem. Může také způsobit křeče v děloze, což může vést k předčasnému porodu nebo potratu. 

Mezi potraviny, které běžně obsahují syrová vejce, patří tiramisu, syrové těsto, holandská omáčky, domácí majonéza, domácí vaječný likér, vejce Benedikt a další.

Většina komerčních produktů obsahujících syrová vejce se vyrábí z pasterizovaných vajec a jejich konzumace je bezpečná. Pro jistotu si však vždy raději přečtěte etiketu.

Závěrem

Pokud jste těhotná nebo těhotenství teprve plánujete, je nezbytné se vyhnout nebo alespoň minimalizovat výše zmíněné potraviny, které mohou ohrozit vás a vaše dítě. V dalším článku se podíváme na další potraviny, které je potřeba omezit nebo úplně vynechat během těhotenství. Při jakýchkoliv potíží se ihned obraťte na svého lékaře.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.