Elektrokola

Vše o baterii elektrokola

Elektrokola se stávají čím dál více běžnými a oblíbenými díky své schopnosti poskytnout při jízdě pomoc. Jsou ideální nejen pro cyklisty, kteří chtějí zkrátit dojezdové časy, ale také pro starší dospělé či jedince po úrazech, kteří hledají efektivní rehabilitační prostředek. Jednou z klíčových otázek, které si lidé kladou před koupí elektrokola, je: Jak dlouho vydrží baterie?. Odpověď na tuto otázku však není úplně jednoduchá a závisí na několika faktorech.

1. Typ baterie

Dřívější elektrokola často využívala olověné akumulátory, které byly levné, ale velmi těžké. Celková hmotnost elektrokola s olověnou baterií překročila 30 kg. Navíc neměli ani výrazné zlepšení v životnosti či kapacitě baterie. Proto se rychle začalo hledat lepší řešení.

Dnešní elektrokola jsou většinou vybavena moderními bateriemi na bázi lithia. Tyto baterie využívají lithium-iontové články (Li-Ion), lithium-polymerové (Li-Pol) a lithium-železo polymerové (LiFePO4). Jejich výhodou je nízká hmotnost, vysoká kapacita a dlouhá životnost.

Kapacita baterie se obvykle udává ve watt-hodinách (Wh) nebo ampér-hodinách (Ah).

2. Jak se nabíjí baterie elektrokola?

Baterie elektrokola se obvykle nabíjejí pomocí nabíječky připojené k elektrické síti. Dobíjení může trvat různě dlouho v závislosti na kapacitě baterie a typu nabíječky. Moderní nabíječky často nabízejí různé režimy nabíjení, které umožňují rychlé nabíjení nebo pomalejší a šetrnější nabíjení pro prodloužení životnosti baterie.

3. Jaký je dojezd elektrokola?

Dojezd elektrokola se může výrazně lišit v závislosti na několika faktorech. Jedním z nejdůležitějších faktorů je typ terénu, po kterém jezdíte. Jízda po rovinatém terénu umožňuje delší dojezd než jízda do kopců nebo na nerovném povrchu. Dalším faktorem je volba asistence, kterou používáte během jízdy. Vyšší úrovně asistence obvykle znamenají větší spotřebu energie a tím i kratší dojezd.

Kapacita baterie je obvykle vyjádřena ve watthodinách (Wh) a vypočítává se jako součin napětí baterie a kapacity v ampérhodinách (Ah). Například baterie s napětím 36 V a kapacitou 20 Ah má celkovou kapacitu 720 Wh.

Jedna watthodina (1 Wh) odpovídá práci stroje s příkonem jeden watt (1 W) po dobu jedné hodiny. Teoretickou výdrž baterie na kole lze vypočítat dělením její kapacity příkonem. Pokud má baterie kapacitu 720 Wh a kolo má motor s příkonem 250 W, pak by teoreticky měla baterie vydržet přibližně 2,88 hodiny.

Z hodnoty Wh lze odvodit i dojezd elektrokola. Při standardních podmínkách je pro ujetí 1 km třeba asi 4,5 Wh. Takže elektrokolo s baterií o kapacitě 720 Wh by teoreticky mělo ujet přibližně 160 km.

4. Jak pečovat o baterii elektrokola?

I když se každá baterie s časem opotřebovává, dodržováním správné péče můžete minimalizovat tento proces a prodloužit životnost vašeho elektrokola.

Základem péče o baterii jsou následující principy:

  1. Nevybíjejte baterii na nulu: Dlouhodobé vybíjení pod hranici 20 % baterie může způsobit trvalé poškození a snížení kapacity. Je-li elektrokolo odstaveno delší dobu, doporučuje se baterii plně dobít alespoň jednou za 90 dnů, aby se předešlo degradaci.
  2. Po jízdě nechte baterii vychladnout: Nabíjení horké baterie může zrychlit její degradaci, proto je důležité ji nejprve nechat zchladnout.
  3. Chraňte baterii před extrémními teplotami: Vysoké teploty nad 30ºC nebo pod 0ºC mohou negativně ovlivnit výkon a životnost baterie. Baterii skladujte v suchém prostředí při teplotách mezi 5–15°C.
  4. Nabíjejte baterii malým proudem: Používání rychlonabíječky často může způsobit zvýšené zahřívání baterie a urychlit její degradaci. Pokud je to možné, nabíjejte baterii pomaleji a prodlužte její životnost.
  5. Skladujte baterii nabitou na 60 % kapacity: Pro dlouhodobé skladování, například v zimě, je ideální nechat baterii nabitou na 60 % kapacity. Tím se minimalizuje samovybíjení a prodlužuje se životnost baterie. Doporučujeme 1x měsíčně kontrolovat a v případě vybití na 40 % opět baterii nabijte do 60 % kapacity.

Dodržováním těchto základních pravidel péče o baterii můžete maximalizovat výkon a životnost vaší baterie elektrokola.

Závěr

Dojezd elektrokola je důležitým faktorem při výběru elektrokola a může být ovlivněn různými faktory, včetně typu baterie, způsobu nabíjení a terénu, po kterém jezdíte. Při výběru elektrokola je důležité zvážit tyto faktory a vybrat takové elektrokolo, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a preferencím. 

Pokud máte jakékoli dotazy ohledně našich produktů nebo jejich správného používání, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás! Můžete nás kdykoliv zavolat na tel. číslo: 602 119 550 (po–pá 9:00 až 18:00 hod) nebo se osobně zastavit na jedné z našich prodejen. A nezapomeňte, že my dodáváme elektrokola s baterií a jsou 100% smontovaná, takže se nemusíte ničeho obávat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.