Ostatní

Trekingové hole – k čemu jsou dobré a jak vám mohou pomoci? 

Ať už jim říkáte vycházkové hole, trekingové hole nebo turistické hole, mezi outdoorovou komunitou se hodně diskutuje o jejich užitečnosti. Lidé často přehlížejí obrovské množství výhod, které mohou pro vaše zdraví a výkon mít. A to nejen pro důchodce na vycházky, ale i pro trénované jedince na delší treky. 

V tomto článku jsme se zaměřili na některé z výhod používání trekingových holí.

Tlumení nárazů 

Jednou z největších výhod používání holí je, že absorbují tlak, který obvykle pociťujete při dlouhých sestupech. Ulevit můžete vašim kolenům, kloubům a svalům dolních končetin. Použitím holí snížíte zátěž, kterou na spodní část těla kladete. 

Stabilita

Díky holím máte navíc 2 nohy! Trekingové hole vám mohou poskytnout větší stabilitu, zejména při pohybu v drsném a kamenitém terénu. Také vám pomohou  se pohybovat rychle ve sněhu a udržet se ve vzpřímené poloze při procházení mokrými, kluzkými potoky.

Hůlky poskytují extra podporu při zdolávání toho nejnáročnějšího terénu. S lepší rovnováhou můžete výrazně zvýšit rychlost a vyvarovat se nepříjemným pádům nebo podvrtnutí kotníku.

Zabraňte otokům

Už jste se někdy podívali dolů a všimli si, že se vaše ruce zdvojnásobily? Držení rukou podél těla při pěší turistice často vede ke špatnému krevnímu oběhu, což může způsobit otoky rukou a prstů. Pomocí hůlek zajistíte, že vaše paže budou aktivně pracovat a vy budete moct pohodlně pokračovat ve vaší túře.

Díky trekovým holím se zapojují nejen svaly dolních končetin, ale také trupu, zad a paží. Pohyb se tedy stává komplexnějším a efektivnějším. 

Testování terénu 

Věděli jste, že vaše hůlky mohou být použity i více než jen jako pomocník při chůzi? Své trekingové hole můžete také použít k čištění větví, kopřiv a dalších překážek, které vám brání v cestě. Sloužit mohou také k určení potenciálních nebezpečí, jako je hloubka vody, bláto a síla ledu.

Na co hledět při výběru trekingových holí?

Hmotnost: Pokud plánujete dlouhé treky, měli byste zvážit koupi lehčích holí. Hole z uhlíkových vláken neboli karbonové jsou skvělou lehčí variantou, která vám ušetří nějaké kilogramy. 

Délka: Pro dokonalé držení hůlek musíte zajistit, aby vaše paže byly v rovnoběžné poloze se zemí a svíraly s holemi úhel 90 stupňů. Ideální je zakoupit trekingové hole, které lze libovolně nastavovat. Podrobný popis, jak si hole správně nastavit najdete v našem nákupním rádci „Jak vybrat trekingové hole?„.

Popruhy: Dobré uchopení holí snižuje pravděpodobnost, že hůlky upustíte, když povolíte sevření dlaní. Pásek kolem zápěstí usnadňuje uchopení hole, pokud spadnete, což vám poskytuje další podporu.  

Trekingové hole jsou skvělým pomocníkem při vaší túře. Nejen že vám pomohou vyčistit cestu a otestovat podmínky na zemi, ale mají také mnoho zdravotních výhod. Pomáhají vám rychleji a déle chodit, s menší namahou nohou, zad a kloubů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.