Co je kombucha?
Kombucha je šumivý fermentovaný nápoj, který se obvykle vyrábí ze zeleného nebo černého čaje. I když je tento nápoj někdy označován jako čaj z houby kombucha, z hub se opravdu nevyrábí. V tomto případě je “houba” něco, čemu se říká symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, známé také jako SCOBY („symbiotic culture of bacteria and yeasts“).
Když tuto “houbu” přidáme do sladkého čaje a fermentujeme, vytváří se prospěšné bakterie a vitamíny B. Z tohoto důvodu byla kombucha označena jako funkční nápoj, což je jakýkoli nealkoholický nápoj s přísadami přidanými k podpoření zdraví.
Existuje mnoho tvrzení, že kombucha pomáhá zmírňovat nebo předcházet různým zdravotním problémům, od obezity a kardiovaskulárních onemocnění až po rakovinu a cukrovku. Vědci však stále hledají důkazy, které by tato tvrzení podpořily a dokázaly.
Jak kombucha chutná?
Ve své základní formě je kombucha popisována tak, že má jemně nasládlou a octovou chuť nebo štiplavost. Často se ochucuje ovocem, medem nebo cukrem. Fermentace dodává kombuše šumění, které vás může osvěžit.

Kombucha a její benefity
Pití kombuchy může přinést řadu zdravotních výhod, od podpory trávení, odplavení škodlivých toxinů z těla a zvýšení energie. Také se říká, že podporuje imunitní systém, může pomoci s redukcí hmotnosti a snížit krevní tlak. Důkazů však není mnoho a stále se účinky kombuchy zkoumají.
Kombucha a trávení
Obecně platí, že jsou fermentované produkty prospěšné pro střevní mikrobiom. Fermentací vznikají probiotika, která pomáhají při zácpě, průjmu a syndromu dráždivého tračníku (IBS).
Kombucha a imunitní systém
Vzhledem k tomu, že se kombucha vyrábí z černého nebo zeleného čaje, získáte přirozené antioxidační vlastnosti čaje. Proces fermentace čaje může tyto vlastnosti posílit. Zdraví střev je úzce spjato s imunitním systémem, takže probiotika, která zlepšují zdraví vašich střev, mohou také posílit váš imunitní systém.
Kombucha a krevní cukr
V nedávné studii bylo prokázáno, že kombucha pomohla snížit hladinu krevního cukru u lidí s cukrovkou. Jejich hladina glukózy nalačno se snížila na zdravé hodnoty. Přesné příčiny a jakým způsobem kombucha působí na krevní cukr se stále zkoumá.
Kombucha a detox
Jak již bylo zmíněno výše, díky fermentačnímu procesu má kombucha výrazně vyšší antioxidační schopnosti než fermentovaný čaj. Kromě toho produkují živé kultury při fermentaci kyselinu glukuronovou, která je též známá svými detoxikačními účinky. V těle na sebe navazuje toxické látky, jako jsou farmaceutika a látky ze znečištěného ovzduší. Ty přeměňuje tak, abychom je následně z těla snáze vyloučili.

Jaké ingredience potřebujete na přípravu kombuchy?
Na výrobu kombuchy budete potřebovat pouze 3 základní ingredience, pak už se můžete pustit do kvašení.
-
Mateční houba kombucha
Jak již bylo zmíněno výše kombucha není houba, i když jí tak každý říká. Tato směsice bakteriálních kultur a lišejníku je kluzká gumovitá hmota. Můžete si ji sami vyrobit, ale pro první pokusy je mnohem jednodušší si ji koupit. Někdy se dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, častěji ji ale seženete na e-shopech.
V průběhu fermentace se u mateční “houby” začne na hladině tvořit nová. Ta se buď oddělí nebo sroste dohromady s mateční. V budoucnu můžete při výrobě použít dohromady různé “houby” z předešlých várek, maximálně ale 3-5 hub naráz. Po pátém použití houbu vyhoďte.
-
Cukr
Cukr je nezbytnou součástí, neboť krmí kvasinky. Právě díky nim je nápoj perlivý. Nemusíte se ale bát, v hotovém nápoji je cukru minimum, protože většinu kvasinky spotřebují.
-
Čaj
Na výrobu kombuchy se používá černý nebo zelený čaj, jaký si vyberete je jen na vás. Někdo tvrdí, že je dobré čaje střídat, aby se houba dostatečně nakrmila a byla to pro ni změna. Ať si vyberete jakýkoliv, vždy sáhněte po kvalitních čajích bez dalších ingrediencí. Nejlepší volbou jsou čaje sypané.
Jakou nádobu použít na výrobu kombuchy?
Nádoba by měla být ideálně skleněná a hlavně čistá, rozhodně ne kovová. Vhodnou volbou jsou sklenice od okurek o objemu alespoň 3 litry. Důležité je široké hrdlo pro snadný přístup k houbě.
Návod na výrobu domácí kombuchy
Samotná příprava a výroba netrvá zase tak dlouho, musíte ale počítat s tím, že se bude nápoj cca 6-8 dní louhovat. Kromě výše zmíněných ingrediencí a nádoby mějte připravené i čisté utěrky, jemné sítko, ubrousek na překrytí a čisté gumičky.
Ingredience na 3 litry:
- mateční kombucha
- 270 g cukru
- 300 ml nápoje z předešlé várky nebo tekutinu, ve které jste mateční houbu koupili
- 5 lžiček černého nebo zeleného čaje (můžete kombinovat)
- balená nebo delší dobu odstátá kohoutková voda
Postup:
- 5 lžiček čaje zalijte horkou vodou a nechte 15-20 minut louhovat v čisté nádobě (v jiné, než bude houba později kvasit).
- Důkladně vmíchejte cukr, aby byl zcela rozpuštěný. Mezitím si připravte sklenici na kvašení, aby před použitím byla dokonale čistá.
- Oslazený čaj přeceďte do sklenice, ve které bude následně houba kvasit.
- Přikryjte sklenici papírovým ubrouskem a zagumičkujte, aby do sklenice nespadla žádná nečistota. Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu.
- Poté přilijte nápoj z předešlé várky, tj. 100 ml na 1 l čaje. Pokud tedy připravujete 3 litry, přidejte 300 ml.
- Na hladinu nápoje položte “houbu”, pokládejte ji vždy vrchem nahoru. Někdy houba plave po hladině, jindy spadne ke dnu.
- Před uložením opět přikryjte hrdlo tenkým ubrouskem a upevněte gumičkou.
- Samotné kvašení trvá asi týden. Po pár dnech už ale můžete vidět, jak se v nápoji tvoří bublinky. Nápoj bychom měli pravidelně ochutnávat a konzumovat ve chvíli, kdy nám bude nejvíce chutnat.
- Po vytvoření nápoje vyjměte obě houby, původní i dceřinou, důkladně je opláchněte a ponořte do “naočkovaného čaje” (nápoje z předešlé várky).
- Uchovávejte ji při pokojové teplotě ve tmě. Nejlépe na místě, kde se s ní nebude hýbat a bude mít klid pro zrání.

Sečteno podtrženo
Kombucha je starověký fermentovaný čaj, který může mít mnoho zdravotních výhod, od zlepšení trávení, posílení imunitního systému a podpory kardiovaskulárního zdraví. Dnes je kombucha široce rozšířena a lze ji koupit v každém obchodě se zdravou výživou nebo na e-shopech. Také si ji můžete vyrobit sami doma, je ale potřeba dodržovat dostatečnou hygienu, abyste se vyhnuli kontaminaci.


