Recepty

Vláčný jablečný koláč s čokoládovou polevou

Tento jablečný koláč je skvělou volbou, pokud hledáte něco sladkého a zároveň trochu zdravějšího. Kombinace šťavnatých jablek, skořice a čokoládové polevy dodává koláči neodolatelnou chuť, zatímco špaldová mouka a kokosový olej přinášejí výživnější složky. Koláč je ideální pro podzimní dny a příjemně vás zahřeje svou vůní a jemností. Tak pojďte na to!

Ingredience:
Koláč:

  • 250 g jablek
  • 1 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 ml kokosového oleje
  • 20 g kakaa
  • 150 g špaldové mouky
  • 1/2 balení kypřicího prášku
  • 35 ml mléka (podle potřeby)
  • 1 čajová lžička skořice

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 ml 30% smetany ke šlehání

Postup:

  1. Nejprve oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Šťávu z jablek nemusíte slévat, přidá těstu na vláčnosti.
  2. V míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny a postupně zašlehejte kokosový olej.
  3. Přidejte nastrouhaná jablka, skořici a kakao. Vše dobře promíchejte, aby se suroviny spojily.
  4. Do směsi postupně přisypávejte špaldovou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pokud je těsto příliš husté, přilijte trochu mléka – výsledná konzistence by měla být spíše hustší.
  5. Hotové těsto nalijte do menšího plechu nebo koláčové formy vymazané a rovnoměrně rozetřete. Pečte na 160–170 °C asi 25 minut.
  6. Upečený koláč nechte trochu vychladnout a poté jej potřete džemem (skvělý je rybízový) pro dodání lehké kyselosti, která doplní čokoládu.
  7. Připravte polevu: zahřejte smetanu ke šlehání (nevařte) a přelijte jí nasekanou hořkou čokoládu. Nechte chvíli stát a pak promíchejte do hladké polevy.
  8. Přelijte polevu na koláč, rozetřete a nechte zatuhnout.

Jakmile poleva vychladne, můžete se pustit do ochutnávání.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.