Dá se říci, že druhý trimestr začíná být obdobím klidnějším. Těhotenské obtíže, doprovázející první týdny těhotenství, začínají postupně odeznívat a vy se pomalu začínáte těšit na příchod miminka. V tomto období se začíná vracet i chuť k jídlu a pro mnohé maminky je tento trimestr fyzicky nejpohodlnější.
I v této fázi platí, že fráze “jíst za dva” je trochu přehnaná a jídelníček by měl být vyvážený a pestrý. Jsou zde sice vyšší nároky na příjem energie a živin, ale to pouze o 200 až 300 kalorií denně. To může být například lehká svačinka, obsahující řecký jogurt, ovoce, celozrnný chléb a nějaký sýr.
V prvním trimestru vévodila kyselina listová neboli folát, omega-3 mastné kyseliny, železo a také vápník. Kyselina listová již nebude potřeba doplňovat v tabletové formě a úplně postačí její dostatečný příjem stravou. Omega-3 mastné kyseliny, stejně tak železo a vápník hrají stále svou důležitou roli.
O těchto látkách jsme si řekli již v předešlém článku, nyní se tedy posuneme dál a zaměříme se na zinek, hořčík a vitamín D, které jsou v těhotenství také důležité.

Zinek
Zinek hraje důležitou roli v růstu a dělení buněk, tvorbě DNA, neurologických procesech, ale i všech procesech spojených s reprodukcí. Obecně řečeno je potřeba ke správnému průběhu těhotenství.
Nízká hladina zinku může mít za následek sníženou plodnost, předčasný porod nebo preeklampsii. Nedostatek zinku může také ovlivnit růst kojence. Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na to, že se zinek neukládá v těle, a proto je potřeba zinek pravidelně přijímat ve stravě nebo doplňovat formou doplňků stravy.
Některé výzkumy naznačují, že suplementace zinkem v těhotenství má pozitivní vliv na imunitní stav novorozence a náchylnost kojenců na infekční onemocnění.
Osoby s nedostatkem zinku na sobě mohou zpozorovat různé příznaky, jako jsou kožní problémy v podobě ekzému, ztrátu vlasů, průjmy, nechutenství a úbytek na váze.
Zinek v potravinách
Zinek je dobře dostupným prvkem, který se nachází především v mase, rybách, obilovinách, luštěninách a mléčných výrobcích. Obecně platí, že se zinek lépe vstřebává z potravin s vysokým obsahem živočišných bílkovin než z potravin s rostlinnými bílkovinami.
Pro vegetariány a vegany jsou největším zdrojem zinku celozrnné obiloviny a výrobky z nich. Mezi ně patří například tofu, tempeh, dále luštěniny, ořechy a semena. Právě pro tuto skupinu lidí mohou být doplňky stravy obsahující zinek vhodnou volbou.
Suplementace zinku je během těhotenství zcela bezpečná, pokud se dodrží doporučená denní dávka. Současná doporučení uvádějí, že by těhotné ženy měly přijmout cca 11 až 13 mg zinku denně. U běžné dospělé ženy je doporučená denní dávka 8 mg zinku.
Hořčík (Magnesium)
Hořčík je důležitý minerál, který se podílí na mnoha procesech látkové výměny v organismu. Má důležitou funkci při dělení buněk během růstu dělohy a plodu, pečuje o energetické procesy, o správný vývoj kostí u dítěte a zabraňuje vzniku křečí v nohou, které se v těhotenství často objevují. Nastávajícím maminkám může také zajistit kvalitnější spánek a psychickou rovnováhu.
Za normálních podmínek ho zdravý člověk přijímá dostatek v potravě, v některých případech však může dojít k jeho nedostatku. To může být například v těhotenství, kdy je hořčík důležitý nejen pro matku, ale i pro správný vývoj dítěte. U těhotných žen hladina hořčíku klesá přibližně o 10 %, proto je důležité dbát na jeho vyšší příjem.
Lékaři běžně doporučují během těhotenství přijímat hořčík ve formě doplňků stravy.
Hořčík v potravinách
Hořčík nalezneme téměř ve všech potravinách, proto ho zdravý člověk s pestrým jídelníčkem nemusí doplňovat. Zdravou životosprávu by měly ženy dodržovat už při plánování těhotenství a zařazovat potraviny s vysokým obsahem hořčíku. To je například listová zelenina, vláknina, ořechy, luštěniny a banány.
Pokud si plánujete koupit doplněk stravy, je důležité dbát na výběr toho správného, aby se do těla vstřebal a byl účinný. Mezi dobře využitelné soli hořčíku patří magnesium orotát, magnesium citrát, případně chelát. Podle vědeckých studií je ideální denní dávka hořčíku v těhotenství 360 až 400 mg.
Jak již bylo řečeno, na jeho dostatečný příjem byste měla dbát, když už těhotenství plánujete. Jeho hladina ale nejvíc kolísá mezi 24. až 30. týdnem těhotenství, v tomto období je proto vhodné užívat doplněk stravy s obsahem hořčíku.

Vitamín D
Vitamín D hraje v těhotenství klíčovou roli nejen pro zdraví matky, ale i plodu a dítěte. Je nezbytný pro správný vývoj kostí, zubů a imunitního systému. Podporuje vstřebávání vápníku, který je stejně tak důležitý pro zdraví kostí.
Kromě podpory zdravých kostí matky a vyvíjejícího se dítěte hraje vitamín D důležitou roli při udržování zdravé placenty. Právě přes tu je dítě zásobeno důležitými živinami. Špatně fungující placenta může obnášet komplikace, jako je potrat či předčasný porod. Příjem vitamínu D je téměř stejně důležitý jako příjem kyseliny listové.
Vitamín D v potravinách
Vitamín D se přirozeně vyskytuje v potravinách, jako jsou tučné ryby, tresčí játra, vaječné žloutky, houby, mléko a mléčné výrobky, kakao a kokos. Některé z těchto potravin však nejsou pro těhotné ženy příliš vhodné, a proto je těžké získat dostatek vitamínu D potravou.
Dalším zdrojem vitamínu D je sluneční záření působící přímo na pokožku. Ani dlouhé a časté pobyty se však těhotným ženám nedoporučují. Pak je vhodné zařadit vitamín D formou doplňku stravy.
U těhotných žen se doporučená denní dávka pohybuje okolo 1000 IU vitamínu D. Na správném dávkování byste se však měly domluvit se svým gynekologem, který vám zároveň vitamín D předepíše. Velmi známý je například vitamín D v kapkách pod názvem Vigantol.



